Cafe Review: Mademoiselle et Chocolat, Montpellier

Hot Chocolate Tasting

Hot Chocolate Tasting

Mademoiselle et Chocolat is a café always much talked of at this time of year, and deservedly so. With christmas just around the corner and the cold winter season in full swing, this is the perfect time to indulge in some exceptional chocolates. From indulgent crêpes and chocolate fondue to rich brownies and biscuits, this bar au chocolat has it all! Specialising in hot chocolates, they propose 3 classics (dark, milk and white), along side their choice of 7 hot chocolates “of origin”; decadent potions made with the specially selected chocolates from around the world. I have been awakened to how extremely diverse the realm of chocolate is! M’selle et Chocolat propose a tasting of 3 chocolats d’orgine and I was astonished at how very different each chocolates tasted.

The café itself is a cosy, rustic haven, with spiralling stairs, comfy sofas and tiled floors. The kind of place in which you can sit for hours and browse through one of their books or magazines from the bookcase, or simply sit back and enjoy the softly playing music. All that was missing was a fire burning in a hearth!

Menu

Menu

Noir Congo (58% cocoa solids) : “a dark chocolate with a unique taste of mocha, balanced with a touche of fruity raisin and the sweetness of honey.” My first chocolate choice was brilliantly rich in colour. The highest in cocoa solids out of the three, the chocolate had a bitter, smokey note with an undertone of the fruity raisin hitting the top of my tongue. The honey flavour was mellow and sweet against the bitter cacao.

Lait Vanuatu (44%): “a milk chocolate with a hint of caramel and a smokey note – a festival of flavours! Lifted by a touche of coffee and spices. This is a chocolate with character!” This was without a doubt my favourite of the three that I selected. The caramel note shone through making the drink mouthwateringly, lip-smakingly luscious. It is extraordinary that such an intense caramel flavour is a natural component of this chocolate – it could easily have been an addition to the drink. The described background note of coffee was also present and balanced beautifully with the caramel flavour.

Lait Costa Rica (38%): “a milk chocolate for those who love creamy chocolate, with a subtle hint of olive oil.” I found this hot chocolate to be very intriguing – I am still not quite sure what to make of it. As detailed on the menu, this chocolate was indeed extremely creamy and smooth, and definitely had that olive oil undertone. However, another flavour that I couldn’t quite put my finger on resinated on my taste buds – an earthy flavour.

Time for round 2?

Time for round 2?

For all chocolate lovers out there, I highly recommend a visit to Mademoiselle et Chocolat to delve into the world of chocolate. Why not go all out and try their weekend brunch: chocolate spreads and homemade jams on bread, eggs, sausages, bacon and potatoes, then finish it all off with a chocolate fondue of your choice!

Mademoiselle et Chocolat

10 Rue Roucher

34000

Montpellier

Open 11:30-19:00 (Mon-Sat), 11:30-18:00 (Sun)

T: 04 99 63 18 45

www.mademoiselle-et-chocolat.fr

Chocolate tasting €13, Brunch €9.50

Traduction de l’article:

Tout le monde en parle de Mademoiselle et Chocolat à cette période de l’année, et à juste titre. Noël arrive bientôt et la saison froide d’hiver est en plein essor. C’est le moment idéal pour se faire plaisir à des chocolats exceptionnels. Ce bar au chocolat offre une gamme de produits chocolat : des crêpes indulgents, la fondue au chocolat et des brownies et biscuits riches! Spécialisé dans les chocolats chauds, il propose trois classiques (noir, au lait et blanc), aussi qu’une choix de 7 chocolats chauds «d’origine» ; des potions décadents faites avec les chocolats spécialement sélectionnés des quatre coins du monde entier. Mademoiselle et Chocolat m’a ouvert les yeux à une royaume extrêmement diversifié du chocolat! Le café propose une dégustation de trois chocolats d’orgine et j’ai été étonné de découvrir les saveurs très divers et uniques de chaque chocolats.

Le café lui-même est un havre chaleureux et rustique, avec des escaliers en spirale, des canapés confortables et des sols carrelés. C’est un endroit dans lequel vous pouvez passer des heures. Vous pouvez jeter un oeil à l’un de leurs livres ou magazines de la bibliothèque, ou tout simplement vous assoyez et profitez de la musique qui joue doucement. Tout ce qui manquait était un feu qui brûle dans un foyer!

Noir Congo (58% de cacao): «un chocolat foncé avec un goût unique de moka, équilibré, avec une touche de raisin sec fruité et la douceur du miel.» Mon premier choix de chocolat était brillament riche en couleurs. Il avait le plus haut poucentage de cacao sur les trois, et un goût amer, fumé avec une nuance de raisin sec fruité qui frappait le haut de ma langue. La saveur de miel était moelleux et doux contre le cacao amer.

Lait Vanuatu (44%): «un chocolat au lait avec une pointe de caramel et une note de fumé – un festival de saveurs! Levée par une touche de café et d’épices. C’est un chocolat de caractère!» Ce chocolat était sans aucun doute mon préféré des trois que j’ai choisi. La note de caramel brillait et faisait un boisson séduisant, à tomber par terre. Il est extraordinaire qu’un tel goût de caramel intense fait un composant naturel de ce chocolat—il aurait facilement pu être un ajout à la boisson. La note de café, décrit dans la description, était également présent et parfaitement équilibrée avec la saveur de caramel.

Lait Costa Rica (38%): «un chocolat au lait pour ceux qui aiment le chocolat crémeux, avec une touche subtile de l’huile d’olive.» J’ai trouvé ce chocolat chaud très intrigante—Je ne suis pas encore tout à fait sûr quoi en penser. Comme indiqué sur le menu, ce chocolat était en effet très onctueuse et lisse, et il a eu certainement cette touche de l’huile d’olive. Cependant, une autre saveur que je n’arrivais pas à mettre le doigt dessus, résiné sur ma langue – une saveur terreuse.

Pour tous les amateurs de chocolat, je recommande fortement une visite à Mademoiselle et Chocolat où vouz pouvez se plonger dans le monde du chocolat. Pourquoi ne pas aller à fond et tenter leur brunch: pâtes du chocolat à tartiner et confitures faites maison, du pain, des œufs, des saucisses, du bacon et des pommes de terre, puis terminez avec une fondue au chocolat de votre choix!

Advertisements

About SAFbakes

Want to know where to eat and what to bake? Join me at dinediscover.wordpress.com

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: